Polski Kongres Rolnictwa w Białymstoku

Przyszłość polskiego rolnictwa, aktualne problemy związane z wirusem ASF i rosyjskim embargo, kary za przekroczenie kwot produkcji mleka oraz możliwości współpracy nauki z praktyką. To tylko niektóre z tematów poruszonych podczas piątego spotkania w ramach Polskiego Kongresu Rolnictwa, który odbył się w Białymstoku.

Województwo podlaskie słynie ze wspaniałego rolnictwa, ale w nowej perspektywie budżetowej musimy nauczyć się jeszcze lepiej wyciskać „brukselkę”- powiedział były premier i minister gospodarki Waldemar Pawlak podczas otwarcia Kongresu. Wicewojewoda podlaski Wojciech Dzierzgowski zaznaczył, że władze województwa prowadzą szereg działań mających na celu poprawę życia i pracy oraz zapobiegających problemom związanym z wirusem afrykańskiego pomoru świń i dużą populacją dzików. W debacie pod hasłem „Branża rolno-spożywcza motorem napędowym polskiej gospodarki” uczestniczyli: Wicemarszałek województwa podlaskiego Kazimierz Mieczysław Baszko, Ewa Kulikowska, dyrektor Departamentu Rolnictwa i Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego, Wojciech Kasjanowicz OT Agencji Rynku Rolnego w Białymstoku, zastępca dyrektora Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie Marek Skarżyński, Ryszard Łapiński, wiceprezes Podlaskiej Izby Rolniczej, profesor Henryk Wnorowski, dziekan ekonomii UwB. W trakcie otwarcia Kongresu wręczono nagrody pochodzącym z Podlasia laureatkom konkursu „Jagna 2014”. Uhonorowane zostały: Anna Kułak z gminy Dąbrowa Białostocka oraz Anna Antoszuk z gminy Rudka. Przyznano również statuetki laureatom wojewódzkiego szczebla konkursu Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich „Przyjazna Wieś”, którego celem jest nagrodzenie najlepszych projektów infrastrukturalnych przeprowadzonych na obszarach wiejskich. Kongres jest jednym w Polsce wydarzeniem o charakterze cyklicznym i regionalnym. Ideą Kongresu jest stworzenie platformy do debaty, dyskusji, wymiany poglądów, doświadczeń oraz promocja polskie zdrowej żywności. Kierowany jest do rolników, przedstawicieli samorządu, branży rolno spożywczej, ośrodków doradztwa rolniczego, przedstawicieli instytucji rolniczych.

Kolejny Polski Kongres Rolnictwa odbędzie się 13 listopada 2014r., w Olsztynie.