Projekt obywatelski „Godna emerytura” – trwa zbieranie podpisów

22279581_10155263624473920_4504779942076231332_n

Rolnicy nie zgadzają się na los, który zgotował im PiS. W tym celu został powołany Obywatelski Komitet godnej emerytury dla rolników. Jego przedstawiciele chcą zebrać pod ustawą wymagane 100 tys. podpisów do końca listopada. Tak, aby ustawa mogła zostać przyjęta jeszcze w tym roku i zaczęła obowiązywać od stycznia 2018 r.

Pierwszy krok został wykonany w imponującym stylu. Przedstawiciele komitetu dostarczyli do Sejmu ponad 11 tysięcy podpisów, aby zarejestrować komitet. To 11 razy więcej niż wymagana liczba!

Zaprezentowany został projekt nowelizacji ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników. – Rolnicy są tą szczególną grupą społeczną, która nie ma nie tylko wolnych niedziel, ale również żadnych sobót i świąt. Pracują ciężko bez przerwy – podkreślił Janusz Maćkowiak, przewodniczący Komitetu Obywatelskiego.

– Chcemy, żeby rolnik szedł na emeryturę w wieku: 55 lat w przypadku kobiet i 60 lat u mężczyzn. Oczywiście zachowując to, że musi być to 30 lat okresu składkowego – zaznaczył Maćkowiak.

Ludowcy wspierają inicjatywę i aktywnie włączą się w zbieranie podpisów. – Będziemy pomagać w akcji. Uważamy, że rolnikom, za ich ciężką prace, należy się wcześniejszy wiek emerytalny. Tak jak zagwarantował to PSL – zadeklarował Władysław Kosiniak-Kamysz, prezes PSL.

Według Dariusza Suszyńskiego z Komitetu Obywatelskiego podniesienie wieku emerytalnego dla rolników o 5 lat jest nieuczciwe. – Rolnicy będą często musieli pracować do samej śmierci na swoim gospodarstwie. Prognozy niestety są straszne. Rolnictwo w całej Europie się starzeje. W Polsce ten proces będzie lada moment postępował szybciej – zaznaczył.

Zdaniem posła PSL Mieczysława Kasprzaka nie wszyscy rolnicy wierzą w to, że PiS aż tak ich oszukał. – Wiek emerytalny miał być obniżony, tymczasem jest podwyższony. Rolnicy często dowiadują się o tym dopiero teraz, gdy przychodzą do KRUS. Będziemy robić wszystko, aby przywrócić dotychczasowy wiek emerytalny dla rolników – zapewnił.

W poprzedniej kadencji Sejmu PSL po ciężkich negocjacjach z Platformą Obywatelską zagwarantował rolnikom możliwość przejścia na emeryturę w wieku 55 lat dla kobiet i 60 lat dla mężczyzn. PiS po przejęciu władzy podniósł go o 5 lat. Wcześniej odrzucili zarówno zapisy prezydenckiego projektu, jak i poprawki PSL utrzymujące niższy wiek emerytalny pracujących na roli.

Bardzo prosimy o jak najszersze włącznie się do akcji poprzez zbieranie podpisów na listach i przekazywanie podpisanych list do biura ZW PSL w Białymstoku (ul.Sienkiewicza 22) lub  lokalnym działaczom PSL.

Pliki do pobrania:

Wzór listy ubezpieczenie społeczne rolników

Projekt ustawy o zmianie ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników