Spotkanie połączone z konferencją prasową w siedzibie ZW w Białymstoku

21 listopada 2016 r. w siedzibie Zarządu Wojewódzkiego PSL w Białymstoku odbyło się spotkanie, połączone z konferencją prasową, działaczy ludowych, starszego pokolenia, z podlaskimi delegatami na Kongres: posłem na Sejm, Mieczysławem Baszko oraz prezesem wojewódzkiej organizacji PSL, Stefanem Krajewskim. Obaj wskazali, m.in. na główne  przesłania Kongresu:

1. Praca organiczna – wśród ludzi, z ludźmi i dla ludzi – zawarta w haśle; PSL bliżej ludzi.
2. Trzymanie się w polityce centrum i konsekwentne działanie na rzecz dialogu społecznego.
3. Trwanie niezłomne przy tradycji ruchu ludowego, jako jego jedyny spadkobierca i kontynuator.
4. Przeciwstawianie się szkodliwej polityce PiS wobec wsi i rolnictwa.
5. Konieczność przygotowania się do obrony Polski samorządowej.
6. Walka o dobre imię Stronnictwa i odzyskanie pozycji utraconej w ostatnich wyborach parlamentarnych.

Prezes podlaskiego PSL mówił również o szkodliwej dla rolników ustawie, niedawno uchwalonej przez Sejm, dotyczącej rolniczych emerytów. „W starej koalicji wypracowaliśmy porozumienie – 55 lat dla kobiet i 60 dla mężczyzn. Nowa ustawa podwyższa o 5 lat te granice dla rolników. Będziemy starali się przywrócić wcześniejsze ustalenia. Pamiętajmy, że rolnicy to najciężej pracująca grupa społeczna po górnikach” – mówił Stefan Krajewski. Dlatego Polskie Stronnictwo Ludowe rozpoczęło zbieranie podpisów w sprawie obniżenia wieku emerytalnego dla rolników. „Będziemy organizować spotkania w każdym powiecie. We wszystkich miastach w regionie i we wsiach” – podkreśla szef ludowców w Podlaskiem.

Po wystąpieniach delegatów, profesor Adam Dobroński, moderator spotkania, poprosił obecnych na spotkaniu autorów książki „100 lat ruchu ludowego w powiatach grajewskim i kolneńskim” o naświetlenie genezy jej powstania, myśli przewodniej i układu zawartości. Pomysłodawca i sponsor wydawnictwa prezes Mlekpolu, Edmund Borawski, zabierając głos, przy tej okazji, zaprezentował w kilku zdaniach imponujący dorobek kierowanej przez siebie Spółdzielni Mleczarskiej. Urozmaiceniem imprezy pokoleniowej były barwne opowiastki o historycznych smaczkach z okolic dawnego Białegostoku w wydaniu Andrzeja Lachowskiego, dyr. Muzeum Podlaskiego, wspomaganego  przez Marka Kietlińskiego, dyr. AP w Białymstoku i dr Jerzego Milewskiego z białostockiego IPN. Spotkanie zakończyło się towarzyską pogawędką seniorów, którzy swe aktywne życie w mniejszym lub większym stopniu oddali w służbę ideałów ruchu ludowego.

A.A.