Rok po przejęciu władzy przez PiS sprawy w kraju idą w bardzo złym kierunku

Rok po przejęciu władzy przez PiS sprawy w kraju idą w bardzo złym kierunku. Największe grzechy PiS to:

1. W ciągu roku rządów minister rolnictwa swą bezczynnością dopuścił do rozszerzenia się ASF na 3 województwa. Mamy już ponad 20 ognisk choroby, która jest zabójstwem dla polskiego przemysłu rolno-spożywczego. Za rządów PSL, były jedynie trzy ogniska ASF i to 15 km. od granicy z Białorusią.

2. CETA – śmiertelne zagrożenie dla polskich rodzin. PiS chce wprowadzenia umowę CETA – na podstawie której do Polski wpłynie z Kanady żywność modyfikowana genetycznie. Umowa CETA była negocjowana w tajemnicy przez Komisję Europejską. Rząd PSL wysyłał w tej sprawie negatywne stanowiska do Brukseli, dziś umowa jest na stole, a rząd PiS-u nie ma odwagi się przeciwstawić podpisaniu tego dokumentu skazując tym samym wielu polskich producentów żywności na bankructwo a konsumentów za wielkie zagrożenie dla ich zdrowia.

3. Zrujnowanie dobrej reputacji Polski na arenie międzynarodowej ( W. Waszczykowski, który śmieje się z rowerzystów i OZE na łamach zagranicznej prasy, Kownacki który z widelcem rzuca się na Francję).

4. Zamach na Konstytucję i niezależne sądy – paraliż Trybunału a rola prezydenta RP sprowadzona do roli notariusza.

5. Degradacja roli Sejmu. Rząd PiS knebluje opozycję, a posłowie z PiS-u to tylko maszynka do głosowania za pomysłami prezesa.

6. Media publiczne zamienione w tubę propagandową PiS gdzie blokuje się dostęp opozycji i sączy propagandę godną czasów PRL.

7. Polska przejęła od Węgrów rolę „czarnej owcy” Europy. Po kolei tracimy sojuszników w Unii Europejskiej.

8. Wytworzenie przez obóz rządzący przemysłu pogardy wobec wszystkich, którzy nie myślą jak PiS.

9. Skok na stołki Misiewiczów na skalę jakiej jeszcze nigdy nie było – złamanie wszystkich zasad – regulaminów konkursów do rad nadzorczych, ludzie bez wykształcenia obsadzani w myśl zasady – nie matura lecz chęć szczera…

10. Upolitycznianie wojska – rozkaz generała żeby w jednostkach oglądali rządową tubę TVPiS – to jak za PRL kazali oglądać dziennik telewizyjny.

11. PiS podnosi wiek emerytalny rolnikom – rząd nie chce przedłużyć tzw. emerytur częściowych wywalczonych przez PSL w trudnej koalicji z PO. W kampanii obiecywali, że obniżą wiek emerytalny – a teraz okazuje się,  że chcą go podwyższyć rolnikom.

INFOGRAFIKA „Dobrej zmiany”.