Konferencja „Agropodlasie” w Niećkowie

W dniu 14 października 2016 roku w Zespole Szkól w Niećkowie już po raz jedenasty odbyła się konferencja „Agropodlasie”, której tematem były bieżące problemy polskiego rolnictwa. Wydarzenie to było wspaniałą okazją do wymiany doświadczeń i informacji pomiędzy producentami rolnymi powiatu grajewskiego.

Od wielu lat konferencja cieszy się dużym zainteresowaniem. Na spotkanie przybyli przedstawiciele władz samorządowych, firmy z branży rolniczej, a także licznie zgromadzeni mieszkańcy powiatu grajewskiego.

Podczas konferencji w swojej prezentacji Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki  Wodnej odniósł się do ogólnopolskiego programu doradztwa energetycznego, natomiast Członek Zarządu Województwa Podlaskiego Stefan Krajewski  powiedział o  małych retencjach jako skutecznym sposobie na regulację stosunków wodnych.

Najważniejszym punktem spotkania była DEBATA na którą zaproszono przedstawicieli wszystkich ugrupowań politycznych będących w Sejmie. Jednak na zaproszenie odpowiedzieli Jarosław Kalinowski europoseł PSL, Robert Tyszkiewicz poseł PO i Jarosław Sachajko poseł KUKIZ 15.

Debata poświęcona była problemowi szkód wyrządzonych przez dziką zwierzynę, ASF oraz kwoty mleczne . Europoseł Jarosław Kalinowski w rozmowie podkreślił, że nie koła łowieckie powinny szacować szkody tylko rzeczoznawca, który określa straty a Skarb Państwa pokrywa szkody, natomiast ważne jest aby rozmawiać z kołami łowieckimi by realizowały swoje plany odstrzału zwierzyny łownej. Zaznaczył też, że w sprawie ASF-u istotna jest bioasekuracja oraz reżim sanitarny, jak również zaznaczył , że sytuacja na rynku mleka jest niestabilna i trudna.

Na zakończenie wśród uczestników rozlosowano liczne nagrody.