Wojewódzkie Święto Ludowe

Kilkaset osób uczestniczyło 24 maja br. w wojewódzkim Święcie Ludowym, które odbyło się w Ośrodku Sportu i Rekreacji nad zalewem w Sokółce. Gościem był prezes Polskiego Stronnictwa Ludowego wicepremier Janusz Piechociński. Ponadto w uroczystościach wziął udział Prezes KRUS Artur Brzózka, Prezydent Miasta Białegostoku Tadeusz Truskolaski, dyrektorzy agencji rolnych, starostowie, burmistrzowie, samorządowcy oraz członkowie i sympatycy Ruchu Ludowego.

Zgodnie z wieloletnią tradycją, w Zielone Świątki obchodzone jest święto ludowców. Decyzję o ustanowieniu święta podjęto w 1927 roku podczas kongresu Stronnictwa Chłopskiego. Na tegoroczne Święto przybyli goście z całego regionu, również przedstawiciele władz Polskiego Stronnictwa Ludowego. – Zgodnie z tradycją, obchodzimy już kilkadziesiąt lat, a ruch ludowy obchodzi w tym roku 120-lecie – mówił Janusz Piechociński, wicepremier, prezes Polskiego Stronnictwa Ludowego.  Zapowiedział m.in., że będzie dążył do szybkiego sfinalizowania umowy o małym ruchu granicznym z Białorusią.

– Głównym wyzwaniem na najbliższy czas jest jak najlepsze wykorzystanie unijnych funduszy w nowej perspektywie finansowej – mówił z kolei szef podlaskich struktur PSL marszałek województwa Mieczysław Baszko. – PSL będzie w tym pomagać – dodał.

Uroczystości rozpoczęły się liturgią w Cerkwii pod wezwaniem Św. Antoniego Newskiego oraz Mszą Św. W Kościele p.w Św. Antoniego Padewskiego. Homilię w Kościele wygłosił ks. Biskup dr hab. Henryk Ciereszko Następnie przedstawiciele władz złożyli kwiaty pod pomnikiem Sybiraków. Ludowcy odznaczeniami docenili również najbardziej zasłużonych dla rolnictwa. Święto uatrakcyjniły występy artystyczne (zespół ludowy „Kłosek” ze Szkoły w Niećkowie, Miejska Orkiestra Dęta i Mażoretki oraz zespół „Cygańskie Serca”) i degustacja lokalnych potraw.