Konwencja Gospodarcza z udziałem Adama Jarubasa

W dniu 11 kwietnia 2015 r. na Stadionie Narodowym w Warszawie odbyła się Konwencja Gospodarcza z udziałem kandydata na Prezydenta RP Adama Jarubasa. W konwencji wzięli udział m.in. przedsiębiorcy i działacze Polskiego Stronnictwa Ludowego z województwa podlaskiego.

Kandydat na Prezydenta RP kol. Adam Jarubas zaprezentował program dla przedsiębiorców, który został przyjęty przez uczestników z aplauzem. Kandydat PSL mówił m.in.:

„Szanowni Państwo, mówi się o tym, że kapitał jest ponadnarodowy. Tak z pewnością jest. Pokazały to czasy kryzysu, lata 2008 – 2011, kiedy obserwowaliśmy odpływ inwestycji zagranicznych. Kapitał skupiał się w granicach państw, skąd wywodzą się siedziby dużych koncernów. To pokazało, że w tej duże gospodarce realizowana jest zasada “koszula bliższa ciału”. Jest ona realizowana też  w gospodarce, w strukturze, we własności kapitału. Z jednej strony mamy świadomość tego, że intencją Państwa jest tworzenie warunków do inwestowania, żeby przyciągać kapitał. Z drugiej zaś strony powinniśmy robić maksymalnie dużo, aby małe i średnie przedsiębiorstwa dobrze funkcjonowały.

I to jest wielkie wyzwanie dla polskiej polityki, dla gospodarki, aby w tej warstwie regulacyjnej prawa stanowionego w parlamencie wspierać szczególnie te małe polskie firmy.

Małe firmy tworzą wielką przyszłość. Kapitałem społecznym, tym, który budowany jest poprzez bezpieczeństwo miejsc pracy. Lata kryzysu pokazały, że w tych małych i średnich firmach są najbezpieczniejsze miejsca pracy tworzone w najbliższym otoczeniu. I ta lekcja kryzysu powinna nas wiele nauczyć.”