Archiwum dla Styczeń, 2019:

Ludowcy pytają o działania służb po zamachu na prezydenta Adamowicza

Konferencja-WKK

Mnożą się pytania dotyczące działań służb i śledztwa w sprawie zamordowania prezydenta Gdańska Pawła Adamowicza. – Ta tragedia poruszyła wszystkich i Polacy powinni usłyszeć wyjaśnienia tej okropnej zbrodni – mówił Władysław Kosiniak-Kamysz podczas konferencji prasowej w Sejmie. Ludowcy chcą informacji rządu w tej sprawie. Coraz więcej wątpliwości pojawia się wokół działań służb i śledztwa w sprawie zeszłotygodniowego zamachu na prezydenta Gdańska. Niestety, zamiast rzetelnych informacji do mediów trafiają przecieki i niesprawdzone informacje. Tak było w przypadku identyfikatora „media”, którym miał się posługiwać Stefan W. czy planu zamachu sprawcy na prezydenta RP. ???? Przed momentem złożyliśmy wniosek o informację nt. śledztwa

145 rocznica urodzin Wincentego Witosa. Ludowcy pamiętają

witos-01

Wincenty Witos apelowałby dziś o przywrócenie dialogu społecznego, obywatelskiego i międzypartyjnego w Polsce. Był człowiekiem, który rozmawiał z różnymi środowiskami, był człowiekiem dialogu – powiedział lider PSL Władysław Kosiniak-Kamysz w czasie uroczystości złożenia kwiatów przed pomnikiem W. Witosa w Warszawie. 21 stycznia wspominamy wielkiego przywódcę Ruchu Ludowego i trzykrotnego premiera Polski, Wincentego Witosa. Kwiaty w 145. rocznicę urodzin chłopskiego przywódcy zostały złożone w wielu miejscach w Polsce m.in. przed pomnikiem w Kielcach, w Tarnowie i w Warszawie. „Razem możemy dokonać cudów, osobno do niczego nie jesteśmy zdolni” – Wincenty #Witos. Przed pomnikiem Witosa w #Warszawa wspominamy przesłanie wielkiego przywódcy Ruchu

Ludowcy mówią: dość! Apel o odwołanie prezesa TVP Jacka Kurskiego

Dw8xV9mWoAAI1NP.jpg-large-2

Wzywam Pana do natychmiastowego odwołania prezesa TVP Jacka Kurskiego. To ostatni moment na wycofanie się z wojny polsko-polskiej, do której każdego dnia nawołują „Wiadomości” – pisze w liście do Jarosława Kaczyńskiego prezes PSL, Władysław Kosiniak-Kamysz. „W reakcji na niewyobrażalną tragedię, jaką było morderstwo prezydenta Gdańska śp. Pawła Adamowicza, na ulice polskich miast wyszły dziesiątki tysięcy naszych Rodaków z apelem o powstrzymanie fali nienawiści zalewającej Polskę. Polacy zasiadający przed telewizorami oczekiwali przesłania niosącego otuchę i poczucia wspólnoty. Niestety, zamiast tego, Telewizja Polska w swoim sztandarowym programie informacyjnym, zajęła się rozbijaniem narodowej solidarności. Nawet w takim momencie obecne kierownictwo telewizji publicznej w

Ponad podziałami o OZE. Ludowcy proponują Pakt dla Zielonej Energii

IMG_2262

Tani prąd, czyste powietrze i bezpieczeństwo energetyczne – to główne założenia „Paktu dla Zielonej Energii”, który Polskie Stronnictwo Ludowe zaproponowało w Sejmie. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele wszystkich partii parlamentarnych, ekspertów i organizacji pozarządowych. W piątek w Sejmie odbyła się konferencja pt.: „Transformacja energetyczna ponad podziałami”, podczas której PSL przedstawiło „Pakt dla Zielonej Energii”. – Nie chodzi o to, żebyśmy mieli na starcie jedno zdanie w tym temacie. Chodzi o to, żebyśmy mogli usiąść do stołu i rozmawiać o najważniejszych sprawach związanych z energetyką, a przez to ze zdrowiem i bezpieczeństwem Polski i Polaków – wyjaśnił lider PSL Władysław Kosiniak-Kamysz. Zielony